top of page
Search

Record Mondial - cercetătorii de la Nokia Bell Labs transmit 1,52 Tbps pe o distanță de 80 km



Nokia Bell Labs a raportat transmisia de date 1,52 Tbps la peste 80 km de fibră standard Single Mode. Transmisia este un record mondial, afirmă officialii de la Nokia Bell Labs și a fost una din multele inovații pe care organizația le-a descris în cadrul evenimentului de săptămâna trecută de la OFC 2020.


O echipă de cercetare pe fibră optică de la Nokia Bell Labs, condusă de Fred Buchali, a realizat transmisia de 1,52 Tbps folosind un convertor de 128 Gsample / sec. Nokia Bell Labs a deținut și recordul anterior, de 1,3 Tbps, stabilit în septembrie 2019.


Tot la OFC 2020, Nokia Bell Labs a raportat următoarele rezultate:

- Cercetătorul Di Che și echipa lui au stabilit un nou record mondial al ratei de transfer date pentru laserele modulate direct (DML-uri) de peste 400 Gbps pentru legături de până la 15 km.

- O echipă condusă de alt cercetător, Roland Ryf a finalizat ceea ce se spune că este primul test pe teren folosind divizia spațială. -cablul multiplexat (SDM) pe o lungime de 2.000 km de fibre cu patru nuclee cuplate. Experimentul a demonstrat viabilitatea tehnică a fibrelor cu miez cuplat (coupled-core fibers), care oferă o performanță ridicată de transmisie, menținând în același timp un standard al industriei cu diametrul de placare de 125um


- O altă echipă condusă de Rene-Jean Essiambre, Roland Ryf and Murali Kodialam, a propus un nou set de formate de modulare care asigură o performanță îmbunătățită de transmitere liniară și neliniară la distanțe submarine de 10.000 km. Formatele sunt generate de o rețea neuronală și pot depăși în mod semnificativ formate tradiționale (cum ar fi QPSK), afirmă laboratorul Nokia.


- Cercetătorul Junho Cho și echipa acestuia au raportat că la un experiment s-au demonstrat câștiguri de capacitate cu 23% pentru sistemele de cablu submarine care operează sub alimentare electrică având constrângeri de transmisie. Optimizarea filtrelor de modelare a câștigurilor prin rețelele neuronale a permis creșterea acestei capacități.


Cercetarea de mai sus a fost realizată în cadrul Laboratorului Smart Research Optics and Devices de la Nokia Bell Labs. Cercetătorii din acest laborator proiectează și construiesc lucrări pentru a dezvolta noi tehnologii pentru sisteme de comunicații optice prin lucrări în fizică, știința materialelor, matematică, software și optică.


Despre Nokia Bell Labs

Nokia Bell Labs este un grup de cercetare industrială de renume mondial al Nokia. În cei peste 90 de ani de istorie, Bell Labs a inventat multe dintre tehnologiile fundamentale care stau la baza rețelelor de informații și comunicații și a tuturor dispozitivelor și sistemelor digitale. Această unitate de cercetare a avut ca rezultat 9 premii Nobel, trei premii Turing, trei premii Japonia, o multitudine de medalii naționale de știință și inginerie, precum și trei Emmy, două Grammy și un Oscar pentru inovații tehnice. Pentru mai multe informații, vizitați www.bell-labs.com.


Investigatii mass-media:

Nokia

Comunicații

Telefon: +358 (0) 10 448 4900

E-mail: press.services@nokia.com

15 views0 comments
bottom of page